C. N. S. "C E T A T E" D E V A---------------JUDO-------------

calea supletii

clubul sportiv scolar deva

COLEGIUN NATIONAL SPORTIV "CETATE" DEVA

Clubul Sportiv Scolar "Cetate" DEVA

Str.Axente Sever Nr.3

Localitatea DEVA jud.Hunedoara

Tel : 0254/217015 , 0371378911

Fax : 0254/235520

Director : LIGA ADRIAN

Adjunct: Badoi Ion si Parvanescu Marinica

Clubul Sportiv Scolar DEVA

Anul infintarii : 1956

Culorile clubului : alb-albastru

       Sectia de JUDO  Clubului Sportiv Scolar din Deva s-a infintat in anul 1970,avindu-l ca instructor pe dumnul TITI DRAGAN ,care a facut si demersul afilierii la FEDERATIA ROMANA DE JUDO, fiind printre primele cluburi afiliate.

      Rezultatele nu s-au lasat asteptate iar din '72-'73,fratii Sapta Gabi si Doru ,au adus primele medalii pentru acest club.Primul campion national a fost Doru Sapta,fratii Sapta au cucerit 8 titluri de campioni intre anii 1972-'79.Gabi Sapta medaliat cu bronz la turneul "PRIETENIA" din Coreea

      Doru Sapta a fost si antrenorul Lotului National feminin 1989-1990

     Domnului Dragan i s-au alatura pe parcursul anilor alti profesori la acesta sectie care au contribuit la obtinerea rezultatelor in trecut.Acestia fiind: Tiberiu Mund , Mot Viorel , Doru Sapta 1983-1992, Angela Darabut , Radu Steopan , Cornelius Serghie , Mariana Dumitrescu , iar in prezent Daniel Victor Garbovan.

     De-a lungul timpului multi sportivi si-au lasat amprenta in acest club ,care au obtinut rezultate deosebite in plan national cit si international.Incerc sa-i enumar aici pentru dumnevoastra , cu riscul ca as putea scapa pe unii dintre ei , dar cu siguranta fara voia mea.

Gabriel si Doru Sapta , Criss Helerman , Maties Crinel , Zsok Vili,Andrica Dorin, Pirjol Mihai , [SORIN DAMIAN] , Tibi Joc , Mugurel Ciusca , Liviu Cozmescu , Victor Stanciu , Serghie Cornelius ...pe cei ce nu ii cunosc s-au i-am omis in momentul de fata ,voi reveni asupra acestora.

Sub "comanda" domnului profesor Doru Sapta , Deva a avut rezultate notabile si in judo-ul feminin. O echipa ce a fost si campiona national,din care imi aduc aminte de : Darabut Angela-prima medalie de aur la Camp.Balcanic de la Constanta in 1989 , Cristina Covaci, Chira Sorina , Claudia Ursescu -medaliata la turneele internationale de "A" la Praga si Budapesta, iar in anii '90 , Geanina Solomon , Daniela Puscas , surorile Covaci , Oana Dohotaru , Caramet Angela , Hanelore .

Sunt convins ca mai sunt multi alti sportivi ce s-a remarcat la acest club,dar cum v-am promis voi reveni asupra lor.

Dupa 2001 ,daca eu ca sportiv nu am reusit sa ma remarc prin rezultate deosebite,imi place sa cred ca am reusit sa o fac ca profesor la acest club , unde am obtinut rezultate deosebite prin sportivii pe care i-am pregatit si inca ii pregatesc.: Flaviu Smeu , Razvan Popa , Pis Mihai , Rusui Sebastian , Sas Alexandru , Iacob Alexandru , Damian Marius , Stoica Ioana , Radulescu Emanuel , Andrei Dinis , echipa CSS DEVA  medaliata de 3 ori la U15 si U17 , acesti au obtinut multiple medalii la campionatele nationale de U13-15-17-20-23 cit si la turnee internationale din tara si strainatate.

“Primele notiuni de JUDO le-am primit in anul universitar 1961-1962 la Cluj, de la colegul meu de facultate Kis Otto , care era din Arad, iar initiatorul acestuia in judo a fost Mihai Botez.

            In ultimul an de studentie 1963-1964 am condos o grupa compusa din 6 participanti, care ulterior au devenit profesori sau antrenori, la alte ramuri de sport. Dupa mai multi ani, unul din cei sase , Vlasie Vasile, mi-a fost director la CSS Deva.

            In 1964 am terminat facultatea de Arte Plastice si in toamna aceluias an , am constituit prima grupa de judo din Deva, compusa din peste 20 de participanti. In 1966 profesorul Bivolaru Sever, directorul Clubului Sportive Scolar Deva, a fost de accord, ca aceasta grupa de judo sa-si desfasoare activitatea in cadrul CSS Deva, noi fiind sprijiniti si de colegul de la catedra de lupte-libere, profesor Carasiniu Valentin. Anul 1968, anul infintarii Federatiei Romane de Judo, ne-a prins in plina activitate, si official am fost inregistrati ca a 5-a sectie din tara si prima sectie de performanta din judetul Hunedoara.(intiietate in activitatea judo-ului , a avut-o Barjica din Orastie) Mai tirziu dupa citiva ani, in documentele federatie, nu mai figuram ca a 5-a sectie infintata, ci a 12-a.

            Odata cu infintarea Federatiei, a avut loc si primul stagiu de pregatire cu antrenori japonezi, HIROACHI FUJITA si MATUSAKA. In decursul anilor am participat la toate stagiile de perfectionare, cu diversi antrenori straini, dintre care ,nord-coreeanul HAN-CIANG-HI, avind un rol hotaritor in afirmarea judo-ului romanesc pe plan international.

            Am fost printer primii care a folosit filmele facute in diverse competitii internationale, in pregatirea si perfectionarea sportivilor judoka, afirmindu-ne ca una dintre sectiile cele mai tehnice in lupta din picioare.

            Sau afirmat ca sportive ca: Adrinca Dorin, Sapta Doru, Sapta Gabriel, Anca Ioan, Maties Crinel, Pirjol Mihai, Hellerman Cristian, Zsok Wilhem, Laszlo , Vacaretu Dorinel.

            Catedra de judo s-a marit odata cu venirea profesorilor Mund Tiberi si Mot Viorel.

            Dintre sportivii catedrei de judo , s-au evidentiat ca profesori si antrenori de specialitate: Sapta Doru, Steopan Radu, Garbovan Victor Daniel, Ciusca Mugurel si Cozmescu Liviu.

            In judetul Hunedoara s-a mai practicat judo la Hateg si Orastie, iar la Petrila , prin profesorul Codrea Ion a avut rezultate foarte bune la nivel national.” - Profesor DRAGAN IONEL "TRENULET"

In prezent Clubul Sportiv Scolar Deva , a fuzionat cu Clubul Ssportiv Scolar “Cetate” Deva in anul 2011, si a devenit CSS “Cetate” Deva. Pe linga catedrele deja existente , in prezent se mai afla : gimnastica, aerobic, atletism, inot, fotbal. 

     JUDO-profesor DAN GARBOVAN-sef catedra sporturi individuale

LUPTE-LIBERE-profesor PARTENIE MATEI , VACARASU GHEORGHE, AILINCAI IOAN, MORAVAN SURAJ

CANOTAJ-profesor MURESAN GHEORGHE ALEXANDRU

              BASCHET-profesor DORIN RECLARU, ANDREI STEFAN

VOLEI-profesor GRADINARU LIVIU, ILISIE MIHAIELA

GIMNASTICA ARTISTICA- profesori:

AEROBIC - profesori:

INOT - profesori:

ATLETISM - profesori:

FOTBAL - profesori:

                              

 

Recent Videos

1218 views - 0 comments
1668 views - 0 comments
1654 views - 0 comments
1897 views - 0 comments